tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Jednogodišnje biljke › Jednogodišnje biljke

Jednogodišnje biljke


bosiljak.jpg
bosiljak


BOSILJAK – Ocimum basilicum -  varitet  Genovese

Opis biljke:  poluosetljiva jednogodisnja biljka. Naraste  30-45 cm.  Listovi jakog karakteristicnog ukusa, jarko zeleni, ovalni nazubljeni. Beli cvetovi pojavljuju se krajem leta. Postoji vise razlicitih vrsta ove biljke.
 
Opis zacina: Kao zacin upotrebljava se svez ili osusen list. Svez list bolje da se kida prstima nego iseca. Miris mu je jak, prijatan i svez – jedinstven. Osete se karanfilic, limun i jasmin. Ukus mu je blag, nenapadan, pomalo gorkast.
 
Upotreba u kulinarstvu: Jedan je od glavnih zacina mediteranske kuhinje. Bosiljkom se zacinjavaju sosovi, salate, nadevi, paštete, kobasice, sveži sir i jela  od jaja. Dodaje se neposredno pred kraj kuvanja.
Sa pinjolama, maslinovim uljem i belim lukom čini svetski popularan sos  PESTO ALLA GENOVESE.
 
Lekovita svojstva :U farmaceutskoj praksi upotrebljava se cela biljka kao Herba basilica I ulje Oleum basilica. U narodnoj medicini poznat je kao antiseptik I sredstvo protiv glista. Upotrebljava se u aromaterapiji.

 


bosiljak_sitnolisni.jpg
bosiljak_sitnolisni


SITNOLISNI BOSILJAK

Biljka je jedan od varijateta iz bogate porodice Ocimum basilicum, sa izražajnim sitnim listovima.
Upotrebljava se isto kao sve ostale vrste bosiljka.


limun_bosiljak.jpg
limun_bosiljak


BOSILJAK SA AROMOM LIMUNA - Ocimum basilicum citriodorum

Opis biljke : Ova jednogodišnja začinska biljka je prava biljka za sve one koji vole kombinaciju limuna i bosiljka. Oko njega se širi svježi miris limuna , cvijetovi su mu bijeli i list ovoga bosiljka je malo uži od običnog bosiljka.
Upotrebljava se kao i ostale vrste bosiljka.


ljubicasti_bosiljak_2.jpg
ljubicasti_bosiljak


LJUBIČASTI BOSILJAK

Biljka je jedan od varijateta iz bogate porodice Ocimum  basilicum,  sa izražajnim  listovima ljubičaste boje.
Upotrebljava se isto kao  sve ostale vrste bosiljka.


korijander.jpg
korijander


KORIJANDER – Coriandrum sativum

 
Opis biljke: Jednogodišnja biljka koja nekada znastavi da raste i druge godine. Naraste do 60 cm. Stabljika je razgranata okrugla i sitno izbrazdana. Cvetovi su štitasti beli ili bledoružičasti.
 
Opis začina: Kao začin koriste se i sveži listovi ali i osušeni plodovi odnosno seme.
Sveži listovi imaju karakterističan ukus i miris  i mnogi ga ne vole. Ukus semena je blag, nežan nema gorčine ili ljutine.
 
Upotreba u kulinarstvu: Listovi su pikantnog ukusa i korista se u supama, gustim supama, jelima od mesa, dok semenke idu u gulaše i variva. Semenke su takođe najzastupljeniji sastojak začinske mešavine karija.
 
Lekovita svojstva: Korijander je jak antiseptik. Dobro deluje na nervni sistem. U narodnoj medicini važi kao sredstvo protiv želudačnih i crevnih tegoba.

 


kres.jpg
kres

KRES - Lepidium sativum

 
Opis biljke : Kres salata je jednogodišnja biljka, koja potče iz područja južno od Kavkaza, odakle se proširila po celoj Evropi i severnoj Americi. To je mala biljka, koja u vegetativnoj fazi formira rozetu lišća 15 do 20 cm u prečniku.
 
Upotreba  u kulinarstvu : Kao povrće koristi se mlada rozeta lišća ili celi nadzemni deo biljke u fazi kotiledona. Najviše se koristi u svežem stanju kao salata, ili kao dodatak drugim salatama, na sendvičima, kao dodatak supama, sosovima, sirnim namazima i sl. Ima pikantan ukus, otvara apetit, a sadrži i supstance s antibiotskim delovanjem. Listovi se mogu kuvati kao varivo ili pak konzervirati u sirćetu.
 
Lekovita svojstva : Lekovitost ove vrste preporučuje se kod nedostatka apetita, probavnih smetnji kao i kod upale mokraćne bešike.
 

mirodjija.jpg
mirodjija

MIROĐIJA – Anethum graveolens

 
Opis biljke­: jednogodišnja otporna biljka iz porodice štitarki. Naraste do jednog metra.
Ima krupne izbrazdane stabljike i plavozelene perjaste listove.Voli sunčan položaj.
 
Opis začina: Kao začin najviše se koriste nežni listići. Najbolji su potpuno sveži.
Miris je intenzivan i slatkast. Ukus je aromatičan sa malo gorčine. Podseća na anis ili komorač.
 
Upotreba u kulinarstvu:Sitno iseckani lisitći dobro se slažu sa kremastim sirevima, kiselom pavlakom i jogurtom. Sos od mirođije obično se poslužuje uz kuvano meso.
Naseckanim listićima posipaju se pastrmka, losos, račići, boranija, karfiol, mahunarke.
 
Lekovita svojstva: U plodovima ima eteričnog ulja. Koristi se u narodnoj medicini za bolji apetit i varenje, kao i protiv nesanice.Bogata je mineralnim solima pa je prisutna u dijetama. Čaj od semenki učvršćuje nokte.
 

motovilac_2.jpg
motovilac_2

MOTOVILAC - Valerianella olitaria, locusta


Opis biljke : Matovilac je biljka širokolisne ili male rozete, tamnozelene boje. Postoje dva oblika: “velik“ ili “širokolisni“ i tamniji, kompaktniji “zeleni“ tip koji je popularan u zapadnoj Europi. Jednogodišnja je biljka.Listovi su ovalni, glatkih ivica sa vrlo sitnim dlačicama. U generativnoj fazi razvije se razgranata cvetna stabljika sa sitnim plavičasto-belim cvetovima.

Opis začina: Motovilac se najvise koristi kao salata i koriste se sveži listovi.

Upotreba u kulinarstvu : Koristi se najčešće kao samostalna salata i u kombinaciji sa drugim salatama, obarenim krompirom i sl. Može se dinstati kao spanać ili se dodaje čorbama i umacima. . Male je hranljive vrednosti, izvanredno zdrava i ukusna salata.

Lekovita svojstva : U narodnoj medicini koristio se kao tonik za prolećno čišćenje, a u homeopatiji se priprema tinktura od svežeg korena.
Matovilac je prava biljka za popravku krvne slike. Osim dobrog sadržaja gvoždja (više od spanaća!) Sadrži više vitamina C nego druge salate i karotinoida, veoma važnog za imuni sistem, dosta minerala (kalcijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa).
 

rukola.jpg
rukola


RUKOLA – Eruca sativa


Opis biljke : Rukola je kultura skromnih zahteva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično cele godine.
Ova biljka najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima.

Opis začina : Reč je o mediteranskoj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja... Ima blago-gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka.

Upotreba u kulinarstvu : Kao salata, ali i dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva.

Lekovita svojstva:Ova biljka ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se konzumira presna, u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.